得利代理華納影視:換湯不換藥?

上個星期有報道指,成立於2001年嘅華納影視香港分公司正式宣佈結業,而本地影碟發行業務就轉手得利。發行權變更喺業界並非罕事,不過好多人都關心得利今次是否會為華納帶來「新氣象」?

香港華納影視執笠未必因業績欠佳,而係因為香港市場空間有限,特設分公司要承擔較高營運開支,而華納影視喺香港只發行自家影片,的確難有作為。

其實華納影視近幾年一直有結業傳聞,不過最終揀喺今年放盤,可能因《蝙蝠俠—黑夜之神》( The Dark Knight )票房表現強勁刺激市價上揚,高位抛售又可以慳多筆,一舉兩得。

華納即使交由得利代理,發行計劃仍由華納影視制訂,而影碟又因香港、台灣、泰國等東南亞市場共版而統一喺台灣製作。得利基本上只負責賣碟,建議各位對字幕版本唔好期望太高……

對於多數消費者,恐怕惟一可見變化就係華納影碟包裝標籤變咗「發行:得利影視股份有限公司」。

Related posts

2 thoughts on “得利代理華納影視:換湯不換藥?”

Leave a Reply