新《超人》「重裝」上陣?

華納影片製作總監 Jeff Robinov 接受《Wall Street Journal》訪問時表示,華納將棄拍《超人—強戰回歸》( Superman Returns )續集,以另一形式「reboot」超人系列。

「《超人—強戰回歸》未做到我哋想要嘅效果,角色定位同我哋嘅諗法都有所偏差。2006年嗰集已經過去,2009年聖誕檔我哋將會推出全新一集《超人》。但今次計劃僅僅係重新介紹超人,唔會牽涉到蝙蝠俠或其他超人電影。」

未來三年,華納影片將發行4套漫畫改編電影,包括:《蝙蝠俠》續集,新版《超人》及另外2位未定DC漫畫英雄。Jeff Robinov 同時透露,華納將借鑑 Marvel Studios 嘅「一俠一電影」,在此基礎上再玩故事交錯,而唔係即刻煲一鍋《Justice League》大雜燴。

唯一令fans擔憂之處,就係《黑夜之神》票房高企令華納希望旗下其他漫畫英雄一併「跟風」。Jeff Robinov 認為所有DC漫畫英雄都應挖掘黑暗面:「喺角色允許嘅情況下,我哋希望將黑暗氣氛推向極致。」包括「陽光大男生」超人在內。

Related posts

Leave a Reply