《功夫熊貓》MV「Kung Fu Fighting」

夢工場動畫鉅獻《功夫熊貓》( Kung Fu Panda )近日曝光電影主題曲「Kung Fu Fighting」MV!雖然我覺得D「Kung Fu Dance」似乎太過「惡搞」……

下載:480p HD | 720p HD | 1080p HD

 
其實呢隻「Kung Fu Fighting」喺好多電影、電視劇入邊都出現過,我就記得有《火拼時速3》( Rush Hour 3 )、《搞乜鬼大製作》( Epic Movie )、《大城小戀》( Little Manhattan ),當然仲有星爺舊作《少林足球》!但好多人可能都唔知原唱係邊個。就係佢——牙買加裔歌手 Carl Douglas!佢喺1974年推出呢隻disco單曲隨即一炮而紅,甚至帶起一陣亞洲音樂熱潮!

《功夫熊貓》香港上畫日期:2008年6月28日。

Related posts

Leave a Reply