《魔幻羅盤》香港慈善首映禮現場報道!

12月16號周日傍晚,聖誕鉅獻《魔幻羅盤》( The Golden Compass )喺數碼港舉行咗盛大嘅慈善首映禮暨「Guide to the Future」香港女童軍慈善晚宴2007,仲特別邀請《魔幻羅盤》導演兼編劇基斯韋士( Chris Weitz )同「萊拉」迪歌達布魯李察斯( Dakota Blue Richards )來港宣傳新片。在此多謝泛亞同天娛邀請荷里活電影手冊參與本次活動!發現呢排又真係幾多荷里活影星訪港嚄!

我自己都係第一次嚟數碼港,大家都知啦,公共交通並不算十分之方便。數碼港嘅設計都幾正吓,層次感好強,特別係D立面~

大會當然都有鋪設紅地氈,不過路線似乎「曲折」咗小小。

因為今次徐香港女童軍總會舉辦嘅慈善活動,所以吸引咗眾多知名人士捧場,其中包括行政長官曾蔭權、夫人曾鮑笑薇(身兼香港女童軍總會會長)、李澤鉅夫婦、唐英年同媽媽、梁愛詩、劉鑾雄同兒子、劉鳴偉同太太、賭王何鴻燊同女兒何超瓊。香港女童軍總會名譽副會長張王幼倫(下圖左)表示,大會籌得善款已超過700萬港元。(唔知香港首周票房有冇咁多呢?)

基斯韋士同迪歌達布魯李察斯終于現身!

特首夫人、張王幼倫向兩位致送活動紀念品——Dior贊助靚錶~

部分到會嘉賓一同合影留念,多數都係等到晚宴開幕前最後一刻先至低調入場……

我雖然對fashion冇乜feel,但感覺上迪歌達呢個造型似乎靚過倫敦全球首映禮嗰個嚄!

到咗傳媒訪問時間啦。基斯韋士同迪歌達布魯李察斯兩位都幾shy吓,答記者問覺得有少少nervous。佢哋呢幾日喺香港要出席多項活動,行程密到冇時間行街。真係辛苦晒!

《魔幻羅盤》票房表現欠佳,咁開拍第二集係唔係希望渺茫呢?迪歌達回應話:「我知道我哋而家面臨唔少困難,不過希望『黑暗元素』之旅可以繼續落去。 」首次訪港嘅迪歌達坦言自己有睇華語片,可惜一時講不到片名,好多中國演員她只認到嗰樣,唔記得嗰名。講到同妮歌潔曼嘅合作,迪歌達大讚妮歌「驚艷」,有機會同佢合作大感自己幸運。

今次活動獲得Dior大力贊助,慈善晚宴場地佈置以晶瑩冰雪世界為主題,切合番《魔幻羅盤》劇情~

最後要特別多謝Stewart幫我影咗咁多相!Thanks a lot!

Click入呢度檢視更多《魔幻羅盤》香港慈善首映禮現場相片!

《魔幻羅盤》即將于2007年12月20日在香港上畫。

Related posts

2 thoughts on “《魔幻羅盤》香港慈善首映禮現場報道!”

  1. 不用客氣, 當日還有不少名人出席, 不過我拍得不是很清楚...

    當這邊箱導演和小女主角到了香港宣傳, 妮歌潔曼應該在當日到了澳洲去宣傳, 實行以名氣來兵分兩路推高海外票房

    這次的首映介紹寫得很好, 請再接再厲~!

Leave a Reply