《魔間傳奇》亞洲記者招待會現場報道

荷里活電影手冊有幸受邀出席華納影片12月7號到8號喺香港舉行嘅《魔間傳奇》( I Am Legend )亞洲傳媒活動。最令我興奮嘅係,《魔間傳奇》主演韋史密夫( Will Smith )、導演法蘭西斯羅倫斯( Francis Lawrence )和編劇兼監製艾基法高士文( Akiva Goldsman )來港為新片造勢,香港都係佢哋訪問日本以外亞洲地區嘅唯一一站。

12月6號晚黑,我同其他傳媒一同喺JP銅鑼灣睇咗《魔間傳奇》最終剪輯版。華納今次規定缺席《魔間傳奇》 傳媒優先場嘅記者將不獲允許參與記者會。可能都係希望記者嘅問題唔好咁 stupid 吧。

《魔間傳奇》亞洲記者招待會12月7號早上喺灣仔君悅酒店舉行。之前同其他幾位記者傾番套戲,大家嘅評價基本一致:就是冇乜驚喜。仲有位記者講笑話,呢套1.5億美金預算嘅「I Am Legend」應該改名叫「I Am Rich」……

影片簡介+預告片放映之後,三位重量級嘉賓終於現身:艾基法高士文、第2次訪港嘅法蘭西斯羅倫斯(上次同奇洛李維斯( Keanu Reeves )來港宣傳《魔間行者》( Constantine ))、當然仲有荷里活巨星韋史密夫。一直都鍾意「搞搞震」嘅史密夫一出場就同D記者握手,瞬間帶起現場氣氛。

史密夫啱啱坐低就大喊幾聲,台下D記者再次熱烈鼓掌。不過史密夫仲未玩夠。他拆咗印著「Will Smith」嗰牌,即場簽名送畀台下某位幸運記者。喺佢嘅「支持」同「鼓勵」之下,法蘭西斯羅倫斯同和艾基法高士文紛紛效仿大派簽名。所以話,靚女記者幾咁有「着數」~

由於記者會之前先至攞到 press kit,所以好多記者嘅問題其實都可以喺 press kit 入邊搵到答案。Anyway,其中也有D幾有趣嘅問題。有記者問到,韋史密夫之前同嗰仔合作一齣《尋找快樂的故事》( The Pursuit of Happiness ),今次《魔間傳奇》又有嗰女嘅首次銀幕亮相,咁佢自己覺得邊位更有做戲天分呢?史密夫話,佢嗰仔同嗰女感覺好大「差別」。嗰仔就好似尊尼特普( Johnny Depp )咁有表演慾,而嗰女就有安祖蓮娜祖莉( Angelina Jolie )嘅自信同魅力。全場大笑。

有人問導演法蘭西斯羅倫斯對韋史密夫嘅表演評價如何。史密夫突然間好似好興奮:「Exactly! 呢個都係我最關心嘅問題!」導演「高度評價」之後,史密夫即場寫「thank-you letter」畀羅倫斯。高士文被記者問到關於故事嘅背景嘅問題。史密夫隨後都進行咗補充。高士曼扮到好似好惱咁:「唔好意思,呢個問題係畀我嘅!」史密夫仲好「硬頸」:「我幫你補充小小嘢嚄!」高士文伸隻手去熄咗史密夫嗰 MIC。史密夫見到有D唔妥,即刻「奮筆直書」封「致歉信」畀對方。

大部分傳媒都提及AP美聯社記者嘅問題,關於《魔間傳奇》喺國內被拒上畫嘅傳聞。 《Variety》星期四刊文披露中國接落嚟3個月都不會准許任何海外電影上畫,之前送審嘅《魔法奇緣》( Enchanted )、《魔戰王》( Beowulf )、《蜜蜂電影》 ( Bee Movie ),包括呢部《魔間傳奇》全部 rejected。史密夫話,佢好重視中國大陸市場,都非常努力進行溝通,不過畢竟只有部分海外電影獲得准入。他仲透露,第二天會同中國電影集團高層韓三平先生見面,討論喺香港或者北京合作翻拍《龍威小子》( The Karate Kid )。「我一定會同韓生講,『我嗰部《魔間傳奇》好像仲未喺中國上映嚄』。」

最尾一個問題,韋史密夫話「不如我落去接受提問啦」。接著就行到去揸 MIC 嘅 TVB 女記者隔離。呢位記者「請教史密夫先生」嘅時候,史密夫仲特登仰起嗰頭。答完問題之後,史密斯不忘大贊對方「你好靚」,仲做咗個手勢「call me」。

最後當然就係 photo call 啦。從左到右:法蘭西斯羅倫斯、韋史密夫、艾基法高士文。

接著仲有韋史密夫嘅單人照。他問D記者駛唔駛擺D特別嘅 pose,比如話好似海報咁走路,於是乎就有咗……

記者會結束之後,一位泰國記者上台「惡搞」韋史密夫行路 pose……

《魔間傳奇》即將于2007年12月13日在香港上畫!

特別鳴謝:Warner Bros. (F.E.) Inc.

Related posts

Leave a Reply