《蝙蝠俠:黑夜之神》網路宣傳繼續「搞鬼」

《蝙蝠俠:黑夜之神》( Batman: The Dark Knight )已經毫無爭議嘅成為2008年暑期檔早期宣傳運作最成功嘅電影。最近,華納影片又整咗7個「官方」網站,誓要將 The Joker 嘅「搞笑」精神發揮到極致!

#1: TheGothamTimes.com

「葛咸時報」印刷版已經send咗去之前「全國小丑扮嘢行動」嘅冠軍度,不過我哋都可以喺網路瀏覽到呢期嘅內容。但睇落去好似又冇「生果日報」咁精彩啵!

#2: TheHAHAHATimes.com

瀏覽「葛咸時報」網路版嘅時候有冇留意到左邊「Mobsters Flight For Dominance」標題附近有D「詭異」呢?將滑鼠移到最左邊,按住然後向右拉開,就會見到下邊出現咗「HA HA HA」嘅字樣,click入就會見到一個畫到「Fi Li Fe Le」嘅「Joker」版「葛咸時報」。夠晒惡搞!

#3: WeAreTheAnswer.org

「葛咸時報」有篇新聞提及呢個網站。睇落去好似係「警監會」之類嘅政府機構,畀市民舉報警察涉黑行為。

#4: GothamPolice.com

葛咸城警署官方網站。仲有張葛咸城警署署長 Loeb 嘅靚相,佢喺《黑夜之神》入邊都有出現架。

#5: GothamNationalBank.com

葛咸城重要金融機構。

#6: GothamCityRail.com

香港有「地鐵」同埋「九鐡」——好快就變咗係「港鐡」,葛咸城當然都有自己嘅「葛鐡」。呢個就係葛咸鐵路公司官方網站,上面仲有鐵路服務路線圖添!

#7: RememberingGina.org

「葛咸時報」有篇報道提及到一位喺葛咸黑幫街頭火拼中喪生嘅17歲女仔。呢個網站就係為了紀念佢而設立嘅。

唔知你有冇從呢D網站度估到關於《黑夜之神》故事劇情嘅線索呢?不論點,我哋都要畀D掌聲華納影片先!(鼓掌)

Related posts

One thought on “《蝙蝠俠:黑夜之神》網路宣傳繼續「搞鬼」”

Leave a Reply