夢工場棄派拉蒙轉NBC環球?

《紐約時報》( New York Times )消息,夢工場( Dreamworks )高層正係度同NBC環球( Universal )傾緊真人影片發行合作,而夢工場同派拉蒙( Paramount )嘅合約將會喺2008年年底終止。

報道指出,夢工場嘅合夥創始人大衛格芬( David Geffen )去年暑期就開始同NBC環球接觸,尋求對方提供不少於派拉蒙影片當前嘅4億美金財政支援——派拉蒙2005年底已經一次過支付畀夢工場16億美金。

從去年開始,夢工場總裁大衛格芬、史提芬史匹堡( Steven Spielberg )、CEO史迪施史尼達( Stacey Snider )同派拉蒙關係不和就已經成為公開嘅事實,特別係夢工場製作《變形金剛》( Transformers )等賣座影片向派拉蒙貢獻咗大量票房收入之後。

《紐約時報》同時指出,夢工場同NBC環球嘅合作前景也並不明朗,主要是因為格芬開出嘅價位不低,而且夢工場仲大開獅口尋求外部財政支援。

呢個消息對派拉蒙可能是一個沉重嘅打擊,因為佢哋今年發行嘅賣座影片基本上都是出自夢工場。一旦同夢工場分手,必然會面對巨大嘅收益壓力。何況同夢工場動畫製作公司嘅發行合約都會喺2012年底終止,對方是否會考慮轉投NBC環球夢工場也實屬未知數。而業績低迷嘅環球影片能否藉夢工場重振雄風?我哋拭目以待。

Related posts

Leave a Reply